Istoria baschetului ploiestean – partea I

Baschetul a inceput, la Ploiesti, prin anii ’60, intr-o profunda nota de amatorism, dar in prima divizie. Pe vremea aceea nu exista Sala Sporturilor din Ploiesti, iar meciurile de handbal, baschet, volei se jucau, in aer liber, pe un teren cu zgura de pe strada Latina, strada situata in apropierea fostului stadion Petrolul(sau Ilie Oana). Echipa de baschet din acele vremuri se numea …. Petrolul Ploiesti. La mijlocul anilor 60, echipa a fost preluata de Institutul de Petrol si Gaze (actualul Universitatea de Petrol Gaze- UPG) si a fost redenumita Stiinta Invatamant Ploiesti, denumire ramasa mult timp pana cand universitatile  si-au numit echipele sub denumirea de CSU. La sfarsitul anilor 70 si anii 80, echipa ploiesteana era formata din studenti majoritatea ploiesteni. Ca nivel evolua in divizia B, deobicei in prima parte a clasamentului, dar foarte rar sa se bata pentru promovare in divizia A. Totusi in acele vremuri consemnam si o finala pierduta de cupa a Romaniei a acestei echipe.

Perioada de pionierat aducea cel mult doua sute de spectatori, iar „starurile” echipei se numeau Dumitru Constatinescu, Horatiu PanaitescuIon Teodorescu, Mircea Cojocaru, Mihai Aldea sau Mihail Gothe (trecut, din pacate, in nefiinta). mihail gothe

Despre Mihail Gothe, putem spune si un lucru „inedit”. Acesta s-a indragostit si de inot. El a ajuns antrenor emerit la CSS Ploiesti si ….a descoperit-o pe prima campioana mondiala din istoria inotului romanesc si record mondial la 50m liber (Madrid 1986), marea noastra ploiesteanca Tamara Costache.

Mihai Aldea, unul dintre „starurile” inceputului baschetului la Ploiesti, a fost si va ramane una dintre personalitatile federatiei romane de baschet.IFRetras ca jucator in 1963, a fost din 1968 membru al Comisiei Judetene de Baschet Prahova, iar in perioada 1974 – 1985 a fost presedintele acestei filiale a federatiei romane de baschet. Totodata, a avut si o activitate prestigioasa pe plan national sau international, fiind arbitru national(1956 – 1970 ), arbitru international FIBA (1970 – 90), comisar FRB, FIBA, ULEB (1991 – 2010), instructor FIBA Europe pentru arbitri (2004 – 07), presedinte al Comisiei de competitii din FRB(2006 – 08, 2011 – 13) si altele. De altfel, ploiesteanul, de meserie doctor veterinar(1963 – 1998), a primit in 2010 premiul pentru intreaga cariera din partea federatiei.

Voi continua cu istoria baschetului ploiestean si in zilele urmatoare. Veti avea cateva surprize in episoadele viitoare.

„Trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naşte din el.” – Anatole France

Un gând despre “Istoria baschetului ploiestean – partea I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s