Istoria baschetului ploiestean – partea II

Istoria baschetului ploiestean continua !

Pentru Istoria Baschetului Ploiestean, partea I – apasa aici

Epoca baschetului ploiestean modern a inceput o data cu participarea, pentru prima data in istoria sa, in prima liga nationala, prin promovarea echipei CSU BRD Ploiesti, in anul 1994. Sustinuta de mari iubitori ai acestui sport, echipa a reusit “repatrierea”jucatorilor ploiesteni ce evoluau la alte echipe in prima divizie. Primii doi ani de zile au reprezentat o continua lupta pentru supravietuire in prima liga, jocurile din play-out fiind cu greu castigate. CSU Ploiesti a activat in prima liga inca din 1994, avandu-i ca antrenori pe Ioan Dobrescu si Vasile Barbu, sponsor BRD.

In campionatul 1996 – 1997 conducatorii clubului au intarit echipa prin aducerea la Ploiesti a inca doi jucatori de lot national, si astfel primul an fara griji de retrogradare s-a sfarsit. Participarea in campionatul 1997 – 1998 a fost cea mai buna, cu cateva etape inaintea finalului sezonului regulat CSU BRD fiind clasata pe primul loc. ioan dobrescuPromovarea lui Ioan Dobrescu(foto) la nivel de Ministru Secretar de Stat in Ministerul Sportului si-a pus amprenta pe evolutia ulterioara a echipei, aceasta nereusind sa-si regaseasca cadenta si sfarsind pe un nemeritat loc 8. Momentul a coincis si cu retragerea BRD din postura de sponsor si, timp de un an, baschetul masculin ploiestean a fost in anonimat.
Sezonul 1998 – 1999 a reprezentat ultima suflare pentru aceasta echipa inimoasa, ce nu a reusit in ciuda imenselor eforturi depuse sa ramana in careul de asi.

Printre „starurile ” din acele vremuri ale echipei ii mentionam pe Horia Paun si Virgil Miulescu, ploiestenii Constantin Mircea, Nelu Lefter(din 1996), Vasile Tace, Bogdan Radulescu.

Cu o vechime de 14 ani, ca jucător, în prima divizie, și cu o vastă experiență la nivelul loturilor naționale (1990-2001), Constantin “Titi” Mircea s-a numărat printre protagoniștii celei mai de succes aventuri internaționale a unei selecționate tricolore.

nationala de juniori edmonton 91
Nationala de juniori a Romaniei, Edmonton, 1991

În 1991, la Edmonton, juniorii României, printre care se afla si “Titi”, ocupau locul 5 la Campionatul Mondial, cu o echipă în care se regăseau, printre alții, Toni Alexe, Elemer Tordai, Ghiță Mureșan, Marcel Țenter, Cornel Alecu sau Constatin Palii.

 

Baschetul l-a inceput la Liceul Mihai Viteazul in 1987 in calitate de elev la competitiile scolare locale si nationale de baschet. In paralel, la CSS Ploiesti, a activat ca junior in grupa reputatilor profesori Ioan Dobrescu (devenit ulterior presedintele federatiei de baschet si dupa aceea secretar al Comitetului Olimpic Roman), Mircea Cojocaru (unul dintre “pionierii” inceputurilor baschetului ploiestean ) si Mircea Tataru.

CSS Ploiesti campioana juniori 1990
CSS PLOIESTI , CAMPIOANA ROMANIEI LA JUNIORI II IN 1990

In 1990 a devenit campion national la juniori II, titlu obtinut la  Ploiesti (dupa ce cu un an inainte, obtineau medalia de bronz) pe terenurile bazei sportive de pe strada Milcov (actuala sala de sport Doroftei). Pe langa Titi Mircea, in foto de mai sus ii vedem pe Constatin Palii, Daniel Constantinescu, Bogdan Constantinescu, Adrian Morosanu, Viorel OpreaDan Voicu, Adrian Mares, Adrian Iliescu.

In anii 90 , Constantin Mircea a trecut in randul seniorilor, activand la CSU BRD Ploiesti, Vega Soced si CSU Asesoft.

O data terminata activitatea de jucator, in editia 2005 – 06, din postura de asistent aconstantin mirceal lui Mladen Jojic, Titi Mircea își trecea în palmares eventul cupa –campionat alături de gruparea ploiesteana Asesoft Ploiesti. Acesta a revenit ca antrenor secund al lui Vladimir Dado Arnautovic la Asesoft in 2013, dar in aprilie 2014 s-au despartit drumurile intre el si club . In returul campionatului 2007 – 08, a fost antrenor principal la Rapid Bucuresti, De asemenea, Titi Mircea a activat ca manager- instructor – antrenor la CS Chemp Basket Club Ploiesti intre 2008 – 13.

In 2000 obtine specializarea in baschet de la comisia de antrenori FRB, iar in 2006 absolveste Universitatea Ecologica din Bucuresti.

Actualmente, „Titi” Mircea este antrenor secund al CSM Ploiesti si antrenor al Under 18 CSM Ploiesti. De asemenea este profesor de baschet la Liceul Mihai Viteazu din Ploiesti, acolo unde a debutat si el ca baschetbalist.

Sosit la Sibiu in 1991, Nelu Lefter devenea campion al Romaniei in 1995 cu CSU Forest Sibiu dupa ce in perioada 1992 – 95, a jucat cu aceeasi echipa in cupa Radivoj Korac (printre adversari s-au numarat Barcelona si Dynamo Moscova ). A urmat dupa aceea, o reintoarcere la Ploiesti, atat ca jucator si mai tarziu ca team manager pentru CSU Asesoft Ploiesti.

Horia Paun, nascut la Ploiesti in 1971, dar mutat cu familia la Targoviste, a revenit la sfarsitul carierei de jucator la Ploiesti la CSU BRD Ploiesti(1996 – 98) si Vega Soced (1998 – 99). S-a retras din activitate la varsta de 28 de ani din cauza unei accidentari la genunchi.horia paun

In aceeasi perioada de la Ploiesti, Horia Paun a pregatit si grupele de juniori ale CSS Ploiesti. Dupa plecarea lui Dobrescu la minister, rolul de antrenor pentru un sezon(1998 – 99) i-a revenit lui Horia Paun, echipa nereusind sa faca o figura foarte reprezentativa.

Palmaresul acestuia numara o cupa a Romaniei si de doua ori finalist in campionatului Romaniei cu Steaua Bucuresti. Cea mai mare performanta personala o constituie locul 4 la Campionatul European de Juniori din Olanda (1990) si locul 5 la Campionatul Mondial de Juniori din Canada (1991). De asemenea a participat cu Steaua Bucuresti in Cupa Campionilor Europeni in 1991, in Cupa Cupelor in 1992 si cupa Korac in 1993. In 1996 la Campionatul Mondial al Armatelor a obtinut medalie de bronz.

Vasile Tace, un alt important ploiestean, capitanul echipelor Stiinta Invatamant Ploiesti si CSU BRD Ploiesti, a inceput baschetul in 1977 in orasul lui nenea Iancu, din 1979 jucand si la seniori. In 1982 s-a mvasile taceutat la Brasov, jucand pentru echipa locala cat timp si-a facut studiile. In 1990 a revenit la Ploiesti jucand pentru echipa locala de divizie B. In 1994, a promovat cu echipa CSU BRD Ploiesti pentru prima oara in divizia A si a continuat, fiind capitanul acelei echipe pana in 1998  cand s-a retras din motive medicale. Datorita „virusului” baschet, a ramas la echipa fiind director tehnic in perioada 1998 – 2000. Despre cariera ploiesteanului, mentionam selectii la nationala de cadeti, juniori, tineret si seniori a Romaniei pana in 1985. Echipa CSU a pierdut sprijinul BRD si in anul 2000 echipa s-TACE & MIRCEAa desfintat. Vasile Tace a continuat pe o alta cale, orientandu-se spre juniori si copii. Primul proiect personal a fost in 2008, alaturi de Titi Mircea (in foto, in ordine) si Sorina Lambrino, pentru echipele de fete, proiect destinat sa promoveze baschetul in randul copiilor, numit CS Chemp Basket Club Ploiesti. Acest club cuprindea patru grupe de baieti si doua de fete in total peste 100 copii. In 2010, Titi Mircea a ramas la Chemp Ploiesti, iar  Vasile Tace a inceput un alt proiect, CS Sevlar Ploiesti. In 2013, incheind cu Sevlar Ploiesti, a avut un al treilea proiect pana in prezent, T Pack Ploiesti.

 

Voi continua cu istoria baschetului ploiestean si in zilele urmatoare. Veti avea cateva surprize in episoadele viitoare.

„Trecutul ne salvează de prezent construind un viitor robust.”(Jose Ortega)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s