Interviu cu Daniel Savu – candidat independent la Primaria Ploiesti- Despre sportul ploiestean

primaria-ploiestiPrimul candidat la postul de primar al orasului Ploiesti care a acceptat sa stea de vorba cu Baschet Prahova despre problemele sportive ale orasului nostru este DANIEL SAVU, candidat independent. Va invit sa cititi acest interviu care ne arata ce pareri si proiecte de viitor in domeniul sportului are d-l Savu in cazul in care va deveni primarul orasului.

 

1. Considerați sportul (de performanță, de masă, sportul “de weekend” ) ca pe ceva necesar în viața fiecăruia dintre noi ? Dumneavoastră faceți sport și dacă da, care sunt sporturile preferate ale dumneavoastră ?
Orice tip de mișcare, la orice vârstă, este esențială pentru sănătate, recuperare, socializare și menținerea unui tonus bun. Educația pentru mișcare în general și pentru sport în special este importantă în orice comunitate, iar cei care decid au datoria să investească, astfel încât cetățenilor să le facă plăcere să practice orice sport și implicit să beneficieze de condiții civilizate.
În adolescență am făcut handbal de performanță și l-am avut ca prim antrenor pe regretatul Nae Danieleanu, știu ce înseamnă să fii tânăr sportiv, ce disciplină și mobilizare presupune asta și cât de mult contează în viață să înțelegi spiritul de echipă și competiția corectă. Acum mișcarea pe care o fac înseamnă mers pe jos și, câteodată, tenis cu piciorul. La un moment dat jucam aproape săptămânal, cu Ion Eparu, Emil Calotă și alți prieteni, mă voi mobiliza să reluăm aceste obiceiuri după alegerile locale.

2. Urmăriți vreun sport anume ? Urmăriți vreo echipă anume din sportul ploieștean ?
Nu sunt cuvinte mari, dar să știți că la Ploiești sportul face legende. Eu sunt petrolist din tată-n fiu, am crescut pe la peluzele de pe “Ilie Oană”, am văzut meciuri la gard, am strigat și am plâns, n-am cum să nu tresar la orice face Petrolul, indiferent dacă sunt senator, primar, dacă am fost director, consilier local sau ce-am mai fost… Funcția n-are nicio legătură cu dragostea de Petrolul și, chiar dacă acum am auzit că îmi fac campanie electorală vorbind despre echipa mea de suflet, n-am cum să-mi uit copilăria și adolescența pe care le-am petrecut pe “Ilie Oană”. Să știți că am stat și la lojă, dar nimic nu se compară cu vibrația tribunelor, așa că, de multe ori prefer să-mi pun o șapcă în cap, un fular la gât, să-i iau cu mine pe cei doi băieți ai mei și să merg în tribune. Mă mai recunoaște cineva, mă întreabă ce naiba caut la galerie, eu le spun că acolo e locul meu și gata, strigăm în continuare pentru Petrolul.
Vreau să mă refer și la performanțele pe care Ploieștiul le-a obținut în baschet, la atmosfera de competiție în care începuse să fie angrenat tot orașul. Echipa Asesoft a deschis alte perspective, a adus ploieștenii în sală și ne-a făcut pe toți să intrăm în febra meciurilor internaționale. Acum, cred că este de datoria noastră să revenim la performanțele obținute atunci și chiar să ducem tradiția mai departe, să oferim publicului din Ploiești momente de satisfacție, să vina familiile cu copii la sală, acesta este spiritul de comunitate pe care vreau să-l trezesc din nou la viață.
Despre sporturile pe care le urmăresc, ce să vă spun, sunt o grămadă, fotbal, normal, handbal, baschet, tenis, Formula 1 și în general tot ce ține de România și de sportivii români. Cred că reprezentarea prin sport a țării, a orașului, a comunității este un act de patriotism și, dacă va depinde de mine să fac imposibilul pentru un nivel cât mai bun al sportivilor români, ploieșteni sau prahoveni, am să-l fac !

3. Probabil cunoașteți istoria echipei de fotbal Petrolul Ploiești și tot probabil cunoașteți din presă sau din surse mai apropiate, problemele acestui club fanion al orașului. Ce părere aveți și ce soluții propuneți dumneavoastră pentru acest club reprezentativ al orașului ?
Am anunțat deja planul meu pentru Petrolul Ploiești. Nu este o promisiune electorală, pentru că vreau să mă detașez cât mai mult de acest mod de a face campanie, prin promisiuni. Pot să vă spun că soarta simbolului numit “Petrolul Ploiești” este pentru mine o preocupare, atât ca ploieștean și candidat independent la Primăria Ploiești, cât și ca viitor primar, dacă voi obține votul ploieștenilor. Oricine ar fi primar va trebui să propună, să găsească soluții, astfel încât să redea echipa orașului și celor care o iubesc.
Pentru asta, primul pas pe care trebuie să îl facem va fi să spunem oamenilor adevărul. Tot ce s-a întâmplat în acești ani, toate documentele, contractele care au vizat bani sau decizii publice, totul transparentizat, făcut public, astfel încât să nu mai existe loc de interpretări.

În opinia mea, politica n-are ce căuta în sport și nici în fotbal. Pasul următor este, la fel, să informăm publicul, suporterii, despre procesele aflate în prezent pe rolul instanțelor de judecată și care ar putea influența soarta echipei. Spre exemplu, pe 25 mai, la Tribunalul Prahova vor fi discutate cereri de faliment ale SC FC Petrolul Ploiești SA, pentru recuperarea datoriilor acumulate în ultimii ani. În funcție de decizia instanței și dacă falimentul va fi declarat, marca Petrolul va putea reveni la municipalitate. Aceasta ar fi o decizie foarte importantă, pentru că de aici poate începe un nou drum pentru Petrolul Ploiești.
Dacă voi deveni primar, după clarificarea situației juridice în instanță, pentru că până atunci nu este legală o intervenție din partea municipalității, voi propune un parteneriat public-privat între Primărie, marii investitori din Ploiești și suporteri, cu un management corporatist și un Consiliu de Administrație alcătuit din oameni integri. Astfel, Petrolul Ploiești va putea să renască! Sunt mulți investitori în Ploiești, companii mari, care vor să se implice în acest proiect, fără să fie necesar să folosim bani publici. Am primit foarte multe întrebări în legătură cu acest aspect, dacă n-avem altceva de făcut cu banii Ploieștiului decât să îi folosim pentru fotbal. Le spun încă o dată tuturor, nu se va cheltui niciun leu din bugetul public pentru investițiile la echipă, ci numai bani privați. Primăria va trebui să fie în acest parteneriat o garanție pentru echilibru, transparență și bune practici, astfel încât interesul public al orașului să devină cu adevărat cel mai important.

4. Clubul Sportiv Municipal Ploiești este o structură sportivă de drept public, organizată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Ploiesti. Aceasta structură administrează mai multe baze sportive (Bazin Vega, Stadionul Petrolul, sala Doroftei, Sala Olimpia, Hipodrom). Ce părere aveți despre administrarea bazelor și ce propuneri aveți pentru a îmbunătăți această activitate ?
Dacă este să mă raportez la informațiile prezentate public până acum cu privire la administrarea acestor baze sportive, lucrurile nu stau tocmai bine. Din punctul meu de vedere, bazele sportive trebuie să ofere condițiile decente cerute și așteptate de sportivi, antrenori și public. Nu întotdeauna se întâmplă așa, chiar am primit sesizări din partea mai multor ploieșteni implicați în fenomenul sportiv, că au probleme în privința spațiilor unde își desfășoară pregătirea. Ce voi face eu dacă voi fi ales primar: la fel ca toate structurile Primăriei, și întreaga structură a CSM va fi supusă unui raport de audit pentru a avea un reper foarte exact, tehnic și nu subiectiv, în ceea ce privește situația la preluarea mandatului.
Ulterior, în urma analizelor, vom depista care sunt “găurile negre” din punct de vedere financiar, prioritățile pentru investiții, dar mai ales ce spun antrenorii și sportivii care se antrenează în spațiile respective. Nu știu dacă s-a mai întâmplat acest lucru până acum, dar intenționez să organizez o formulă de consultare publică a celor care desfășoară activități sportive de performanță în bazele administrate de Primărie, pentru a avea o imagine cât mai corectă a percepției actuale și a schimbărilor pe care trebuie să le facem. Cred că este imperios necesar să participe și ei la această reorganizare a activității (dacă se va dovedi necesară), implicit la prioritizarea investițiilor municipalității, pentru că nu văd cum s-ar putea eficientiza activitatea sportivă fără să îi întrebăm în primul rând pe cei care o practică.

5. Același club municipal CSM Ploiești are activitate sportivă la foarte multe discipline, având în general rezultate pozitive. Ce părere aveți despre rezultatele conducerii actuale și dacă întrevedeți schimbarea conducerii odată cu numirea noii ierarhii a orașului ?
Eu nu am opinii prestabilite înainte de preluarea mandatului. Nu am o listă cu cei pe care îi voi schimba din funcție, după cum nu am pe nimeni care să aștepte să le ia locul. Toate deciziile de acest fel, dar toate, se vor lua în funcție de rezultatele rapoartelor de audit la care m-am referit, precum și după consultarea celor care lucrează efectiv în structurile respective. Pot să vă prezint însă niște condiții pe care fiecare manager va trebui să le îndeplinească: să câștige nominalizarea pe post prin concurs, să își dovedească specializarea în domeniul respectiv, să își prezinte public, în Consiliul Local, planul de management, să nu fie impus politic, să nu fi generat sau tolerat abateri de la cadru legal, sub orice formă, în activitatea publică.

6. Pentru a reuși performante înalte (care vor aduce ulterior faima orasului), Clubul municipal are nevoie și de un “adaos” financiar din exterior (sponsorizări de la firme private), adaos care se lasă așteptat sau care vine în sume foarte mici. Cum considerați dumneavoastră această problemă a subfinanțării sportului ploieștean și ce soluții aveți pentru a încuraja firmele din Ploiești să ajute sportul ploieștean ?
Companiile mari investesc în sport atunci când au garanția că investiția lor este asociată cu interesul comunității, cu dovezi de bune practici, cu atragerea copiilor și tinerilor către sport. Dacă în percepția publică activitatea unei structuri, cum ar fi în cazul nostru Primăria Ploiești, Consiliul Local sau CSM Ploiesti, este conexată cu fapte de corupție, bugete cheltuite după bunul plac al unuia sau al altuia, în situația în care există semnale că politica își face loc chiar și în sport sau procedurile nu sunt absolut clare și lasă loc de interpretări, dacă sportivii și antrenorii nu sunt mulțumiți, salariile nu le sunt plătite la timp din cine știe ce motive prea puțin explicate, dacă există diferențe majore între salariile antrenorilor sau un medic are indemnizație de 9000 lei și, în paralel cu asta, stăm să ne gândim de unde scoatem bani să trimitem gimnaste la competiții, atunci și companiile care pot deveni sponsori pentru sport mai așteaptă sau se orientează către alte echipe din alte orașe. Niciodată un sponsor nu își poate asocia imaginea cu o zonă în care persistă semnele de întrebare, suspiciunile sau chiar dosarele penale. În aceste condiții, planul meu este să fac ordine și să scot corupția, inclusiv bănuielile de corupție, afară din Primăria Ploiești și structurile din subordinea Consiliului Local. Când va fi totul reorganizat și curat, veți vedea, vor veni și sponsorii pentru sport. Ne vor ruga ei, nu va fi nevoie de niciun fel de soluții de marketing.

7. Cum caracterizați orașul Ploiești în privința parcurilor și a terenurilor /sălilor de sport ? Aspecte pozitive vs aspecte negative.
În privința parcurilor, este o regulă care spune că niciodată nu sunt suficiente, mai ales într-un oraș industrial cum este Ploieștiul. Oricum, ne situăm sub media europeană în privința spațiilor verzi, chiar și după ce va fi dat în folosință Parcul Municipal Vest. Bineînțeles că deschiderea, interesul pentru amenajarea de spații verzi, parcuri, locuri de joacă, spații de relaxare este foarte mare, la fel și pentru întreținerea lor, dar cum este cel mai ușor ca cineva doar să vorbească despre asta, ajungem și aici la ceea ce vă spuneam în legătură cu nevoia de a evalua situația actuală și de a pune lucrurile în ordine în oraș, de a stabili proceduri de intervenție și răspuns la solicitările cetățenilor.
Din discuțiile pe care le-am avut cu ploieștenii, mulți nu sunt mulțumiți de felul în care sunt întreținute spațiile verzi și spun că suprafețe de teren din cartierele mărginașe, unde ar putea să fie gazon, flori sau pomi, unde s-ar putea amenaja un parc mai mic sau un spațiu de relaxare, sunt acoperite cu gunoaie sau lăsate pur și simplu în paragină. La rândul lor, cei care au responsabilitate pentru această activitate susțin că situația este foarte bună, pun pe facebook poze din zonele centrale, unde rondurile de flori există și sunt amenajate cu grijă în preajma campaniei electorale. Nu există o monitorizare publică a intervențiilor, sunt mulți ploieșteni care mi-au spus că de-a lungul anilor au făcut de nenumărate ori cereri pentru diverse lucrări de intervenție la spațiul verde și nu s-a întâmplat nimic. M-ați întrebat despre aspecte pozitive vs aspecte negative, iar eu vă prezint o stare de fapt așa cum este ea și cum mi-o sesizează ploieștenii.
În privința terenurilor de sport, pentru oraș este un bun câștigat faptul că 12 școli și peste 13.000 de elevi au deja terenuri moderne de baschet, investiție realizată din fonduri europene în mandatul care tocmai se încheie. Dar bineînțeles că nu este suficient…Ca urmare, se impune o evaluare a tuturor spațiilor dedicate sportului și o planificare multi-anuală pentru amenajarea unor dotări noi.

8. Ce proiecte /acțiuni veți avea în privința parcurilor si a terenurilor / bazelor sportive de sport din oraș ?
Pentru toate unitățile de învățământ din Ploiești, intenționez să realizez o bază de date cu dotările necesare, ceea ce include automat nevoia de spații de orice fel dedicate sportului. Toți cei interesați, elevi, părinți și profesori, vor putea afla astfel care sunt facilitățile sportive de care vor putea beneficia și când se va întâmpla acest lucru.

9. Terenurile/ sălile de sport administrate de școlile din Ploiești sunt de obicei închise în weekend-uri și în afara programului școlar, pe motiv că aceste spații de sport s-ar putea deteriora. Considerați normală această măsură ? Ce propuneri aveți pentru ca tineretul sa aibe unde “bate mingea” în weekenduri ?
Știu că există o decizie a Consiliului Local care spune că terenurile de sport amenajate în curtea unităților de învățământ vor fi deschise până seara, în weekend și în timpul vacanțelor școlare. Probabil că nu se respectă întotdeauna, deși o miuță în curtea școlii n-ar trebui să fie împiedicată de un lacăt pe gard. Nu pot fi de acord cu așa ceva, astfel încât, în programul special dedicat unităților de învățământ din Ploiești, care cuprinde o fișă a fiecărei școli, cu lucrările de investiții realizate și cele programate, simultan cu soluțiile pentru planul de pază, vor exista și precizări foarte clare privind utilizarea bazelor sportive, inclusiv în afara cursurilor, asumate de Consiliul de Administrație.

10. Mai multe orașe din România au construit sau urmează să construiască săli polivalente moderne de sport, bazine de înot, patinoare. Avem numeroase discipline sportive care activează în orașul nostru. Aveți în programul dumneavoastră o astfel de acțiune (și dacă da, ce doriți să construiți) sau continuăm la stadiul de a vopsi ce s-a construit pe vremea comunismului ?
Prefer investiția în oameni, dar mai ales în condițiile pe care aceștia le așteaptă pentru a-și urma pasiunile sau performanțele. Nu vreau să fac niciun fel de promisiuni care ar putea primi o tentă electorală. De aceea, vă voi da un răspuns poate ceva mai realist. În anul 2008, când am candidat prima dată pentru Primăria Ploiești, am avut un proiect de creare a unei baze olimpice, cu tot ce presupune asta, în zona de sud a orașului, lângă Hipodrom. Atunci aveam în plan un parteneriat public-privat, prin care Ploieștiul ar fi putut avea o bază sportivă la marginea orașului, cu stadion, terenuri de sport, spațiile de relaxare aferente, parcuri, era un proiect mare, de care știu că Ploieștiul avea nevoie și are în continuare. După alegerile din 2008, cu conducerea Primăriei de la vremea respectivă, proiectul s-a închis înainte de a începe. Mă pot gândi la reluarea lui și crearea unui ansamblu comun cu noile amenajări de la Hipodrom. Va trebui să avem certitudinea că ne putem baza pe un parteneriat public-privat, așa cum a fost în urmă cu 8 ani, pentru a putea să proiectăm o astfel de infrastructură. Sunt foarte reținut cu promisiunile, dar gata să reiau discuțiile despre acest proiect, dacă vor exista condițiile și deschiderea necesare.

11. Un gând pentru sportivii și suporterii ploieșteni ai sportului.
Nu vă pierdeți speranța, păstrați-vă spiritul de competiție, gândiți-vă la sport ca la o carieră în viață, voi face ordine și în acest domeniu !

VA MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT SI VA UREZ BAFTA IN ALEGERI, GANDURI BUNE SI FORTA PENTRU A INDEPLINI CEEA VA DORITI IN ACEST ORAS.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s