Interviu cu Catalina Buzoianu – candidat P.M.P. la Primaria Ploiesti – Despre sportul ploiestean

primaria-ploiestiUn alt candidat la postul de primar al orasului Ploiesti care a acceptat sa stea de vorba cu Baschet Prahova despre problemele sportive ale orasului nostru este CATALINA BUZOIANU, candidat din partea partidului P.M.P.

Va invit sa cititi acest interviu care ne arata ce pareri si proiecte de viitor in domeniul sportului are d-na Catalina Buzoianu in cazul in care va deveni primarul orasului.

 

1. Considerati sportul (de performanta, de masa, sportul “de weekend” ) ca pe ceva necesar in viata fiecaruia dintre noi ? Dumneavoastra faceti sport si daca da, care sunt sporturile preferate ale dumneavoastra ?
Sportul este sau ar trebui să fie un element foarte important în viața fiecăruia dintre noi. Drumețiile, jogginul, sala de forță, sunt doar câteva dintre activitățile care au câștigat teren în preferințele ploieștenilor, în ultimi ani. Eu încerc să alerg, când am timp, îmi place înotul și îndrăgesc să urc pe munte cu familia mea.

2. Urmariti vreun sport anume ? Urmariti vreo echipa anume din sportul ploiestean ?
Fiul și soțul meu iubesc fotbalul așa că, inevitabil, mai stau și eu cu ei când se uită la meciuri. Bineînțeles că sunt petroliști de-o viață, iar eu am devenit, și prin ei, mai atentă la ce se întâmplă cu cea mai iubită echipă din Ploiești.

3. Probabil cunoasteti istoria echipei de fotbal Petrolul Ploiesti si tot probabil cunoasteti din presa sau din surse mai apropiate problemele acestui club fanion al orasului. Ce parere aveti si ce solutii propuneti dumneavoastra pentru acest grup reprezentativ al orasului ?
Cunosc foarte bine problema echipei de fotbal și mă întristează atât ceea ce se întâmplă cu Petrolul, cât și ipocrizia inimaginabilă a candidaților la primărie, care doar că nu promit aducerea unui trofeu european, pentru a câștiga voturi . În opinia mea, actualul model de dezvoltare al fotbalului, cu primăria la conducere, este falimentar.
Singura soluție viabilă pentru resuscitarea echipei o reprezintă găsirea unor investitori privați, care să preia clubul și să facă performanță, pe spezele proprii. Mai mult, nu există, după cunoștințele mele , echipe de top manageriate de administrația locală. Este nevoie de oameni pricepuți în acest domeniu, iar primăriile nu au așa ceva. Nu în ultimul rând, modelul de administrație și politică pe care îl propun presupune un parteneriat real cu cetățenii orașului. Iar aceasta nu este o lozincă, ci înseamnă că în fiecare decizie importantă pe care o ia primarul vocea oamenilor trebuie să primeze.
Cred că și în cazul Petrolul Ploiești trebuie văzut dacă ploieștenii vor ca primăria să investească (puțin) în continuare aici, sau dacă vr ca banii să meargă spre zone culturale, spre infrastructura orașului, spre sportul de masă, etc.

4. Clubul Sportiv Municipal Ploiesti este o structura sportiva de drept public organizata sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Ploiesti. Aceasta structura administreaza mai multe baze sportive (Bazin Vega, Stadionul Petrolul, sala Doroftei, Sala Olimpia, Hipodrom). Ce parere aveti despre administrarea bazelor si ce propuneri aveti pentru a imbunatati aceasta activitate ?
Majoritatea bazelor sportive pe care le-ați aminit sunt modernizate și reabilitate, chiar dacă multe dintre ele, cum este cazul sălii Olimpia, au probleme de construcție. Vechile partide, PSD și PNL, s-au întrecut în revendicări pe tema acestor realizări, făcute pe bani mulți și eficiență puțină, dar dificultățile au continuat, din păcate, și după inaugurarea lor.
Deși s-a vorbit îndelung despre banii pe care îi vor genera aceste stabilimente, necesare pentru oraș, ei întârzie să apară. Stadionul Petrolul este neinteresant pentru concerte, Sala Doroftei are concurență privată serioasă, iar conducătorii orașului vorbesc în continuare despre planuri mărețe fără cea mai mică urmă de rușine.
Cred că aceste baze au nevoie de un management performant, prin care ele să genereze cu adevărat venituri, păstrând, în același timp, accesibilitatea pentru ploieșteanul de rând.

5. Acelasi club municipal CSM Ploiesti are activitate sportiva la foarte multe discipline , avand in general rezultate pozitive. Ce parere aveti despre rezultatele conducerii actuale si daca intrevedeti schimbarea conducerii odata cu numirea noii ierarhii a orasului ?
În calitate de ploieșteni, cred că ne mândrim cu toții de rezultatele CSM Ploiești. Oamenii gospodari trebuie respectați și încurajați, indiferent de domeniul în care își fac treaba. Una dintre prioritățile mele, în calitate de viitor primar al orașului, va fi să evaluez întreaga structură administrativă, dar nu pentru a face schimbări de dragul schimbării.

catalina

6. Pentru a reusi performante inalte (care va aduce ulterior faima orasului ), Clubul municipal si cluburile cu structura private din oras au nevoie si de un “adaos” financiar din exterior (sponsorizari de la firme private), adaos care se lasa asteptat sau care vine in sume foarte mici. Cum considerati dumneavoastra aceasta problema a subfinantarii sportului ploiestean si ce solutii aveti pentru a incuraja firmele din Ploiesti sa ajute sportul ploiestean ?
După cum am amintit mai devreme, modelul de dezvoltare al sportului pe care îl am în vedere presupune o prezență mai discretă a administrației locale și o implicare din ce în ce mai solidă a firmelor private.Sigur că foarte puțini investitori vor da buzna, la început, să bage bani, dar datoria primăriei este să ofere condiții fiscale care să facă foarte atractivă această implicare.
Este unul din instrumentele pe care îl avem la dispoziție și pe care trebuie să îl folosim pentru stimularea sportului din Ploiești. Din nefericire, nu doar sportul este subfinanțat la Ploiești.

7. Cum caracterizati orasul Ploiesti in privinta parcurilor si al terenurilor /salilor de sport ? Aspecte pozitive vs aspecte negative
Din punct de vedere al infrastructurii sportive, stăm mai bine decât multe orașe din România, chiar dacă nu suntem la nivelul la care ne-am dori. Ceea ce mă nemulțumește cu adevărat este, însă, neglijența pe care administrația formată din oamenii vechilor partide o arată pentru toate aceste resurse.
Iresponsabilitatea și lăutăria administrativă se văd din plin în managementul parcurilor și sălilor de sport.

8. Ce proiecte /actiuni veti avea in privinta parcurilor si al terenurilor / bazelor sportive de sport din oras?
Ploieștiul este unul din cele mai poluate orașe ale țării, iar parcurile și sportul reprezintă o metodă eficientă de a ține oamenii sănătoși și de a-i scoate din case.
Planul meu este să suplimentăm bazele sportive din oraș, prin construirea de bazine sportive în cadrul unităților de învățământ, unde copiii vor putea crește sănătos. Există fonduri europene pentru așa ceva, doar că nimeni nu s-a sinchisit de ele.

9. Terenurile/ salile de sport administrate de scolile din Ploiesti sunt de obicei inchise in weekend-uri si in afara programului scolar pe motiv ca aceste spatii de sport s-ar putea deteriora. Considerati normala aceasta masura ? Ce propuneri aveti pentru ca tineretul sa aibe unde “bate mingea” in weekenduri ?
Îmi aduc și eu aminte că, pe vremuri, când eram un copil, toți băieții, dar și multe fete se strângeau în curtea școlii să bată mingea. Unii se jucau, alții se uitau. Astăzi mi-e teamă că, și dacă s-ar deschide terenurile și sălile de sport, nu ar fi foarte mulți doritori, din cauza calculatoarelor, a telefoanelor și a tabletelor. Avem nevoie de programe mai ample pentru a-i aduce pe copii pe terenurile de sport.
Proiectul meu politic prevede implicarea administrației locale în programa școlară, o prerogativă acordată de Constituția României. În acest sens, cred că un loc important ar trebui să-l aibă și orele de sport, în special pentru sănătatea acestui oraș.

10. Mai multe orase din Romania au construit sau urmeaza sa construiasca sali polivalente moderne de sport, bazine de inot, patinoare. Avem numeroase discipline sportive care activeaza in orasul noastru. Aveti in programul dumneavoastra o astfel de actiune(si daca da, ce doriti sa construiti) sau continuam la stadiul de a vopsi ce s-a construit pe vremea comunismului ?
S-au construit săli polivalente, dar nu foarte multe, semn că problemele de la Ploiești nu sunt unice, un alt indiciu al falimentului vechilor partide peste tot în țară.
Din punctul meu de vedere, problema principală nu o reprezintă sălile, ci finanțarea. Câtă vreme nu există investitori care să-și riște banii pentru binele unor cluburi, nu putem avea performanță, iar sălile despre care vorbiți, și care sunt necesare, fără îndoială, vor rămâne goale.
Avem nevoie de un oraș prosper pentru a avea echipe și sportivi performanți. Astfel, prioritatea mea ca primar va fi să creez acele condiții fiscale și administrative prin care companiile să devină interesate de sportul ploieștean. Iar atunci, ne putem aștepta la o adevărată înflorire a sportului local. Altfel, ne întrecem în lozinci și culegem ceea ce am semănat, după cum se poate vedea în cazul echipei de fotbal.

11. Un gand pentru sportivii si suporterii ploiesteni ai sportului.
Aș vrea să-i asigur pe toți sportivii și fanii sportului ploieștean că viitorul sportului prahovean depinde de o conducere onestă și lucidă a orașului, dar care, mai presus de toate, pune suflet în ceea ce face.

VA MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT SI VA UREZ BAFTA IN ALEGERI, GANDURI BUNE SI FORTA PENTRU A INDEPLINI CEEA VA DORITI IN ACEST

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s