Federatia Romana de Baschet schimba sistemul competitional la juniori…din nou ! Si anul trecut au fost schimbari seminificative ! In fiecare an mai schimbam cate ceva ! …”puterea obisnuintei”

 • 5

BASCHET PRAHOVA prezinta o parte din „Decizii ale Consiliului Director din 24.07.2018 ” , sursa frbaschet.ro, referitor la sistemul competional al campionatelor de juniori in sezonul 2018 – 2019.

„Antrenorul federal, dl. Claudiu Fometescu, prezinta sistemele competitionale pentru CN de juniori, U13, U14, U15, U16, U18, U20.

Pentru CN U13 si CN U14– este propus un sistem de calificare/retrogradare continua (se face referire la un model ideal de 36 de echipe, dar se poate modifica in functie de numarul echipelor inscrise). Impartirea echipelor inscrise este realizata pe 2 regiuni, in numar egal, Est si Vest, (18 cu 18).

Alcatuirea  grupelor este de 3 echipe, pe criterii geografice (6 grupe pe fiecare regiune). Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 3 meciuri la rand cu o pauza de 60 minute intre meciuri intr-o singura zi.

Dupa etapa preliminara se califica:
locurile 1 pe regiune se califica in 2 grupe A de 3 echipe
locurile 2 pe regiune se califica in 2 grupe B de 3 echipe
locurile 3 pe regiune se califica in 2 grupe C de 3 echipe
Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 2 MECIURI LA RAND CU O PAUZA DE 60 MINUTE INTRE MECIURI INTR-O SINGURA ZI.(???????????????????????????????????)

Dupa faza a 2-a, calificarea in regiune se face dupa cum urmeaza:
locurile 1 din grupele A raman pe loc
locurile 2 din grupele A fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele A retrogradeaza in grupele B
locurile 1 din grupele B promoveaza in grupele A
locurile 2 din grupele B fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele B retrogradeaza in grupele C
locurile 1 din grupele C promoveaza in grupele B
locurile 2 din grupele C fac schimb de grupe (se incruciseaza)
locurile 3 din grupele C raman pe loc
Se joaca in sistem turneu, fiecare cu fiecare, 2 MECIURI LA RAND CU O PAUZA DE 60 MINUTE INTRE MECIURI INTR-O SINGURA ZI (???????????????????).

Dupa disputarea a 12-15 etape, se califica la Turneul Final echipele clasate pe locurile 1 si 2 din grupele A.

Turneu Final – 8 echipe
Se joaca pe 2 grupe de 4 echipe, in sistem fiecare cu fiecare in grupa, apoi primele 2 se califica in semifinale si finala.

Pentru CN U13 si CN U14, echipele vor ajunge dupa Turneul Final la un numar de 31-33 de meciuri pe sezon.

PENTRU REDUCEREA CHELTUIELILOR, PANA LA TURNEUL FINAL FRB VA DELEGA DOAR CATE 2(DOI) ARBITRI SI 2(DOI) OFICIALI PENTRU FIECARE TURNEU(??????????????)

Pentru CN U15 – In functie de numarul echipelor inscrise, se va alcatui o grupa unica (sau 2 grupe) si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare. Primele 4 echipe clasate in grupa unica (sau primele 2 echipe clasate in cele 2 grupe) se vor califica la Turneul Final.

Pentru CN U16 si CN U18 – In functie de numarul echipelor inscrise, se vor alcatui 4 grupe pe criterii geografice si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare. Se califica primele 3 echipe din fiecare grupa, iar celelalte echipe formeaza 2 grupe si joaca fiecare cu fiecare in sistem turnee de 3 sau 4 echipe.

In faza semifinala, se formeaza 2 grupe de 6 echipe si se joaca fiecare cu fiecare in etape saptamanale, tur – retur. Primele 3 echipe clasate in fiecare grupa se califica la Faza Finala a CN U16 / U18 iar locurile 4-6 la turneul final B.

Faza Finala a CN U16/CN U18Faza finala este formata din doua turnee: la primul turneu cele 6 echipe vor juca in sistem fiecare cu fiecare iar in urma rezultatelor inregistrate primele 4 clasate se califica la turneul Final 4 (al doilea turneu), unde se joaca direct semifinale si finale (1 vs. 4 si 2 vs. 3).

Celelalte echipe din grupa valorica B vor juca in cadrul unor turnee pe zone geografice in cadrul GVB cu finalitate la Final 4 GVB.

Pentru CN U20 – In functie de numarul echipelor inscrise, se va alcatui o grupa unica (sau 2 grupe) si se va juca in sistem de turnee de 3 sau 4 echipe, fiecare cu fiecare.

Primele 4 echipe clasate in grupa unica (sau primele 2 echipe clasate in cele 2 grupe) se vor califica la Turneul Final.
 
Pentru toate CN de juniori (U13, U14, U15, U16, U18, U20) se propune ca perioada de transfer si de inscriere in competitii sa fie 01-15 august 2018. Startul CN este preconizat pentru finalul lunii septembrie.

Se aproba cu 10 voturi pentru si o abtinere.”

Semnele de intrebare si paragrafele ingrosate cu CAPS LOCK nu apartin federatiei (probabil pentru oficiali, totul este foarte clar), ci site-ului BASCHET PRAHOVA.

 • 5

Si cateva intrebari de oameni rautaciosi :

 • Un copil de 12, 13, 14 ani are capacitatea fizica, psihica si dezvoltare somatica (DEX: Care ține de corp, privitor la corp (considerat un ansamblu unitar)) pentru a face fata unui program de 2 MECIURI LA RAND CU O PAUZA DE 60 MINUTE INTRE MECIURI INTR-O SINGURA ZI ( intre meciuri nu poti sa le dai sa mănânce,ca vomita pe teren, nu se pot odihni ca nu au timp…cel mai probabil vor sta in sala…)????…. sau trebuie sa facem programare din timp la un spital pentru a interna copilul in scopul refacerii fizice, psihice etc dupa o zi de baschet intensiv ???
 • Doi arbitri, fie cei cu experienta multa, fie cei cu mai putina experienta, pot avea capacitate psihica, poate chiar si fizica unui numar considerabil de meciuri INTR-O SINGURA ZI fara a exista diverse probleme ?
 • Avem „nesimtirea” sa credem ca baschetul pentru copii inseamna, mai ales la varste fragede de 12, 13, 14 ani , urmatoarele : Sănătate cardiovasculară, Arde Calorii , Oase puternice, Sistem imunitar mai bun,  o pregatire de forță, Progresul mental, Coordonare mai bună și abilități motrice, Conștientizarea spațiului și a propriului corp, Autodisciplină și concentrare, Crește încrederea de sine. Oficialii Federatiei Romane de Baschet ce cred ????? Intrebam pentru ca, prin deciziile dumneavoastra mai mult va ganditi sa epuizati copii decat sa le oferiti beneficii ale practicarii celui mai frumos sport din lume, baschetul.
 • O dezbatere a acestui proiect care cel putin pentru un an va schimba perceptia baschetului in randul unui copil de 12-14 ani, unui parinte cotizant sau a unui antrenor (nu stim daca in sezonul 2019-2020 nu se va schimba schimbarea si nu va mai fi valabil) nu ar fi fost oportuna ??
 • Nu avem voie sa stim un punct de vedere al domnului Claudiu Fometescu sau oricarei alte persone care a redactat acest sistem competitional cu privire la obiectivele acestui proiect etc ???
 • Banuim ca este un proiect deosebit de pozitiv pentru baschetul juvenil daca avem 10 voturi pentru si doar o abtinere (sa ii fie rusine celui care s-a abtinut).

4 gânduri despre “Federatia Romana de Baschet schimba sistemul competitional la juniori…din nou ! Si anul trecut au fost schimbari seminificative ! In fiecare an mai schimbam cate ceva ! …”puterea obisnuintei”

 1. „Un copil de 12, 13, 14 ani are capacitatea fizica, psihica si dezvoltare somatica (DEX: Care ține de corp, privitor la corp (considerat un ansamblu unitar)) pentru a face fata unui program de 3 MECIURI LA RAND CU O PAUZA DE 60 MINUTE INTRE MECIURI INTR-O SINGURA ZI ????…. sau trebuie sa facem programare din timp la un spital pentru a interna copilul in scopul refacerii fizice, psihice etc dupa o zi de baschet intensiv ???”
  Sunt grupe de cate 3 echipe, deci inseamna ca vor fi doar 2 meciuri/zi/echipa.
  Pastrand aceeasi logica, pentru „Doi arbitri, fie cei cu experienta multa, fie cei cu mai putina experienta, pot avea capacitate psihica, poate chiar si fizica unui numar considerabil de meciuri INTR-O SINGURA ZI fara a exista diverse probleme ?”, vor fi 3 meciuri/zi de arbitrat, ceea ce poate nu pare chiar asa de istovitor.

  Apreciază

  1. Chiar si doua meciuri pentru un copil de 12 ani …nu vi se pare mult prea epuizant ? Arbitrii nostri, din pacate au uneori probleme de concentrare sau probleme efective cu antrenorii/parintii/spectatorii in timpul unui singur meci. Credeti ca vor face fata unor astfel de probleme pentru de 3 ori mai mult (adica 3 meciuri) ??

   Apreciază

   1. In campionatul municipal bucurestean este o practica relativ comuna sa fie programate 2 meciuri ale aceleiasi echipe in aceeasi zi, unele chiar consecutive ca programare. Consider ca decizia FRB a avut in primul rand in vedere costurile (o deplasare de o zi la distante rezonabile vs situatia de anul trecut cu turneele regionale in care aveai cel putin 2 zile de cazare, mese, etc).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s